No to a huge commercial port in South Crete

Against a huge containers port in Tympaki, Messara gulf, South Crete - Greece.

Διαμαρτυρßα προς τον πρωθυπουργü της ΕλλÜδας κατÜ της εγκατÜστασης ενüς επικßνδυνου για το θαλÜσσιο περιβÜλλον και την προοπτικÞ βιþσιμης ανÜπτυξης της περιοχÞς, τερÜστιου διαμετακομιστικοý σταθμοý ξÝνων συμφερüντων στον κüλπο της ΜεσσαρÜς στη Νüτια ΚρÞτη.
Προς: τον Πρωθυπουργü της ΕλλÜδας


Áξιüτιμε Kε ΠρωθυπουργÝ,


ο Υπουργüς ΕμπορικÞς Ναυτιλßας κ. ΚεφαλογιÜννης, αγνοþντας την τοπικÞ κοινωνßα, κÜνει ενÝργειες για να προωθÞσει διακρατικÞ συμφωνßα για την ανÜπτυξη ενüς τερÜστιου «διαμετακομιστικοý» λιμανιοý διεθνþν προδιαγραφþν στη νüτια ΚρÞτη. ΚινÝζοι, ΚορεÜτες και Üλλοι επενδυτÝς Ýδειξαν üλο αυτü το διÜστημα σαφÝς ενδιαφÝρον για την περιοχÞ του κüλπου της ΜεσσαρÜς.


Το λιμÜνι σχεδιÜζεται να δεσμεýσει και να ισοπεδþσει χιλιÜδες στρÝμματα γης με σκοπü τη διακßνηση εκατοντÜδων χιλιÜδων εμπορευματοκιβωτßων (containers) ετησßως, με προορισμü την ÁνατολικÞ Μεσüγειο, την ÁδριατικÞ και τη Μαýρη ΘÜλασσα ενþ θα δÝχεται καθημερινÜ εκατοντÜδες επισκÝψεις απü τερÜστια πλοßα. Το λιμÜνι θα εßναι κλειστü, ειδικοý τελωνιακοý καθεστþτος, με Ýνα πλÝγμα απü βοηθητικÝς εγκαταστÜσεις και αποθÞκες.

ΛαμβÜνοντας υπüψη τα ανÜλογου τýπου λιμÜνια του εξωτερικοý, θεωροýμε üτι απειλεßται με σημαντικÞ θαλÜσσια ρýπανση ο κüλπος της ΜεσσαρÜς και γενικüτερα οι ακτÝς της Νüτιας ΚρÞτης ενþ ακυρþνεται κÜθε σοβαρÞ προοπτικÞ Þπιας και βιþσιμης τοπικÞς ανÜπτυξης στους τομεßς του τουρισμοý και της γεωργßας στην περιοχÞ. Το λιμÜνι αυτü πρüκειται να εξυπηρετÞσει μüνο τους ξÝνους επενδυτÝς και πλοιοκτÞτες και üχι τους κατοßκους της περιοχÞς που ελÜχιστα Ýχουν να ωφεληθοýν, ενþ θα μετατρÝψει την üμορφη, ιστορικÞ και πλοýσια ΜεσσαρÜ οριστικÜ σε βιομηχανικÞ ζþνη.


Επικαλοýμενοι την ευαισθησßα της ΚυβÝρνησης στα ζητÞματα της βιþσιμης ανÜπτυξης, της προστασßας του περιβÜλλοντος και της ποιüτητας ζωÞς, ελπßζουμε να συμφωνÞσετε μαζß μας üτι αυτü δεν εßναι Ýνα ελκυστικü μÝλλον για τους κατοßκους της ΜεσσαρÜς και τα παιδιÜ τους και να τους απαλλÜξετε απü αυτÞ τη δυσÜρεστη απειλÞ.


Με τιμÞ,

Sign Petition
Sign Petition
You have JavaScript disabled. Without it, our site might not function properly.

Privacy Policy

By signing, you accept Care2's Terms of Service.
You can unsub at any time here.

Having problems signing this? Let us know.