Dr. Naim Logic, neakreditovani ambasador i promotor Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva.

  • by: Enisa Agovic
  • recipient: GRAD SARAJEVO GRADSKO VIJEĆE ODBOR ZA DODJELU „ŠESTOAPRILSKE NAGRADE GRADA SARAJEVA“

Dr. Naim Logić je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu (1975), magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu (1987), a doktorat u oblasti Elektroenergetike je odbranio na Arizona State University (ASU) u SAD (2004) gdje je i radio 4 godine. Dr. Naim već 12 godina radi u Elektroprivredi Arizone, a ujedno je i gostujući profesor na ASU. Dr. Logić drži pozivna predavanja širom svijeta. Njegova uža specijalnost je Primjena sinkrofazora u kontroli i upravljanju elektroenergetskim sistemima.
Dr. Naim je prvi planinar iz BiH koji se popeo na najvišu planinu svijeta Mt. Everest (8.850 m) stopama Edmunda Hillarya, što je u sportskom smislu uporedivo sa osvajanjem Olimpijske medalje. Otuda je i dobio nadimak „Sarajevski Hilari“. Izlazak na Mt. Everest je bio dio velikog planinarskog projekta „7 Vrhova“ (7 Summits Challenge) koga je Dr. Naim kompletirao 2015. godine kao prvi planinar iz Bosne i Hercegovine. U svijetu planinarstva to je veoma cijenjeno postignuće, a do sada ga je uspjelo ostvariti manje od 400 ljudi.
Dr. Naim Logić je autor dvije monumentalne monografije o svom bogatom planinarskom iskustvu: „Od Peruna do Everesta – Moj put iz srca Bosne do Krova svijeta“ i „Svih 7 Najviših Vrhova Kontinenata“. U Naimovoj posljednjoj knjizi „Svih 7 Najviših Vrhova Kontinenata“ stoji posveta: „Mojoj napaćenoj, ali neuništivoj domovini Bosni i Hercegovini: Jedna si jedina...“ On je čovjek u čijim se rukama zavijorila zastava BiH na najvišim planinama svih 7 kontinenata.
. Naim Logić je inicijator i organizator okupljanja studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu (ETF) rasutih širom svijeta. Povodi su bili obilježavanja značajnih jubileja kao što je 40 i 45 godina postojanja Steleksa i 50 godina ETF-a. Okupljanja su organizovana od Hobarta na Tasmaniji, Melbournea i Sydneya u Australiji, Kankuna u Meksiku, Toronta u Kanadi, mnogim gradovima u SAD i naravno u Sarajevu.
Godinama je bio glavni i odgovorni urednik i voditelj Radija BiH u Phoenixu u Arizoni. Web stranica radija http://bhradiophx.com/ do kraja 2015. godine imala je više od 8 miliona posjeta , a ubjedljivo najpopularnija je bila emisija o Sarajevu.
Dr. Naim Logić je ustanovio galeriju slika na Internetu http://www.naimlogic.com/ koja je pratila njegovu planinarsku aktivnost, aktivnost Bosanske zajednice u Phoenixu, obilježavanje godišnjica Udruženja studenata elektrotehnike iz Sarajeva - Steleks, narodne nošnje iz BiH i stare razglednice bh gradova. Posebnu pažnju izaziva 438 razglednica starog Sarajeva koje su do kraja 2015. godine imale preko 160.000 posjeta.

Poštovani,


U ime Grupe građana: Završeni studenti Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu predlažemo Dr. Naima Logića za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva.


Kao obrazloženje možemo navesti sljedeće:


Dr. Naim Logić je ostvario značajna ostvarenja i izvanredne rezultate u oblasti nauke i obrazovanja, te sporta u obliku planinarstva. Svojom neumornom aktivnošću širom svijeta djeluje kao neakreditovani ambasador i promotor Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva. Državljanin je BiH.


U svrhu predlaganja kandidata za Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva na Internetu smo ustanovili odgovarajuću Peticiju koju je elektronski potpisalo preko potrebnih 200 građana. Spisak potpisnika priložen.

Sign Petition
Sign Petition
You have JavaScript disabled. Without it, our site might not function properly.

Privacy Policy

By signing, you accept Care2's Terms of Service.
You can unsub at any time here.

Having problems signing this? Let us know.