POZIV NA JAVNU RASPRAVU O VAKCINACIJI PROTIV GRIPA A H1N1

  • by: www.vidovdan.org
  • recipient: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Radna grupa za pracenje pandemije, gripa A H1N1 Sindikat lekara i farmaceuta Srbije Javni servis Radio Televizije Srbije %u201EPolitika%u201C A.D.

Okolnosti koje su vezane za proglasenje pandemije gripa A H1N1 od strane Svetske zdravstvene organizacije, unele su sumnju u savesnost rada vrhovnih funkcionera te organizacije, jer je ista promenila raniju pravnu definiciju pandemije[1], ne bi li ispunila uslove za proglasenje pandemije uskladjivanjem pravnih normi sa faktickim stanjem broja obolelih u svetu. Istovremeno, pojava drugog virusa gripa A tipa u Ukrajini[2], ukazuje na mogucnost vestacki izazvane zaraze, laboratoriski kreiranim virusom, za sta takodje postoje dokazi dati na uvid svetskoj javnosti od strane brojnih eminentnih strucnjaka[3].

Suoceni sa novonastalom situacijom aktuelizacije epidemije gripa A H1N1, kao i razvojem dogadjaja vezanih za nabavku vakcina protiv istog, i svih mera koje Ministarstvo namerava pokrenuti u cilju imunizacije stanovnistva, u nadi da ce se otkloniti mnoge nejasnoce koje su u nasoj javnosti proizvele oprecne stavove o ovim pitanjima, pozivamo Ministarstvo zdravlja i relevantna radna tela da se ukljuce u

JAVNU RASPRAVU O VAKCINACIJI PROTIV GRIPA A H1N1

o svim relevantnim pitanjima, vezanim za epidemiju gripa A H1N1 i najavljenu masovnu vakcinaciju.

Ministarstvo zdravlja i drzavni zvanicnici, koji se ovim pitanjima bave tokom poslednjih sest meseci, u svojim saopstenjima nisu uspeli da daju odgovor na sledeca pitanja:

1.      O epidemiji gripa A H1N1.

-          Pitanja o nacinima sirenja epidemije kao i adekvatnosti mera koje je Ministarstvo preduzelo u cilju sprecavanja daljeg sirenja epidemije ostala su nerazjasnjena. Ministar tvrdi da ce njime biti zarazeni milioni nasih gradjana[4], dok cinjenice pokazuju neuporedivo manje dramaticnu situaciju[5]. Mere koje je Ministarstvo  preduzelo, u vidu proglasenja pandemije, imaju za cilj, po recima samog Ministra, da samo stvore pravni osnov za obaveznu vakcinaciju stanovnistva[6].

-          Vakcine protiv gripa A H1N1 pojavile su se u ponudi vodecih svetskih farmaceutskih kompanija i pre same pojave gripa A H1N1 (slucaj kompanije Bakster)[7]. Istovremeno, treba napomenuti i to da je jedan od suvlasnika kompanije koja proizvodi preparat Tamiflu upravo americki Sekretar odbrane, Donald Ramsfeld[8], sto ukazuje na interesnu povezanost politickih centara moci i vodecih farmaceutskih kompanija. Same kompanije koje proizvode ove vakcine priznale su da se medju sastojcima vakcine nalaze i supstance[9], koje mogu imati dejstvo stetno po zdravlje vakcinisanih[10]. Priroda komponenata vakcina, kao i njihovog stetnog dejstva po zdravlje vakcinisanih izazvala je ostre reakcije svetske javnosti, kao i pokretanje pravnih mera protiv SZO i UN, zbog dela bioterorizma i genocida, koje su pred americkim sudovima pokrenuli pojedinacni inspektori FBI[11] i nezavisni novinari[12]. Uprkos tome, americki sekretar za zdravstvo Ketlin Sibelijus oslobodila je proizvodjace vakcina pravne odgovornosti za sve nezeljene efekte koje upotreba vakcine moze izazvati[13]. Kod nas Ministarstvo zdravlja se javno nije izjasnilo o tome ko se ima smatrati pravno odgovornim za pojavu ovakvih nezeljenih efekata.

-          Clan 3. Zakona o zastiti stanovnistva[14] od zaraznih bolesti nalaze proglasenje epidemije samo ukoliko je porast broja obolelih od zaraznih bolesti veci od uobicajenog u odredjenoj populaciji i odredjenom vremenu. Imajuci u vidu to da broj obolelih od gripa A H1N1 nikada nije premasio broj obolelih od sezonskog gripa, postavlja se pitanje po kom i cijem zakonu je delovao Ministar zdravlja, kada je proglasio epidemiju?

-          U saopstenjima Ministarstva i Radne grupe nikada nisu preneta strucna misljenja eminentnih zdravstvenih zvanicnika o samom virusu A H1N1. Tako su ignorisani stavovi strucnjaka poput ruskog akademika i zamenika predsednika Odbora za zdravlje Drzavne dume Sergeja Kolesnjikova[15]  i Olega Kiseljova[16], sefa sanktpeterburskog Nacionalnog centra za grip pri SZO , koji su zakljucili da su razmere epidemije gripa A H1N1 medijski %u201Enaduvane%u201C i da realno ne postoje dokazi da je ovaj grip opasniji od sezonskog. Istakli su i to da ovakva situacija ide u korist samo farmaceutskim kartelima, koji proizvode vakcine.

-          Nejasno je zasto istovremeno nije proglasena epidemija tzv. sezonskog gripa kada se zna da je stopa smrtnosti od ''novog'' gripa niza od aktuelne stope smrtnosti kod tzv. sezonskog gripa. Takodje je nejasno zasto Ministarstvo nikada ranije nije primenjivalo identicni modus mera zastite protiv epidemije sezonskog gripa. Stice se utisak da u ranijim slucajevima nije postojala potreba masovne nabavke stranih neispitanih vakcina, iz budxeta drzave, u visemilionskim iznosima.

-          Informacije o istoriji bolesti preminulih, kao i merama zdravstvene zastite koje su u njihovom lecenju preduzete, nisu dostupne javnosti te se stvara utisak da se ovi podaci svesno sakrivaju cime se u najmanju ruku manipulise javnoscu. Kontrolu izvestaja lekarskih pregleda pacijenata na bolesti slicne gripu vrsi Institut %u201EBatut%u201C. Ti podaci nisu dostupni javnosti jer se nikada nije pruzila mogucnost uvida u sve izvestaje, nacin na koji su uzete anamneze pacijenata, niti je proveravana verodostojnost navoda iz izvestaja, radi stvaranja jasne slike o broju obolelih od obicnog i sezonskog gripa. U novim Smernicama za sprovodjenje nadzora nad epidemijom gripa[17], prenetim na sajt %u201EBatuta%u201C navodi se da nakon laboratorijskig utvrdjivanja broja od prvih 100 obolelih, sledeci smernice SZO, nije potrebno laboratorijsko testiranje uzoraka svakog suspektnog slucaja. Takodje, Smernice nalazu da izabrani lekari dostavljaju prijave verovatnih slucajeva novog virusa gripa A. Prijave pisu lekari, koji su unapred odredjeni, ali nije jasno po kojim kriterijumima? Sve to ukazuje na netransparentnost rada zdravstvenih ustanova i u javnosti stvara sumnju u postojanje korupcije u radu ovih organa.  Obelodanjivanjem podataka o medicinskom tretmanu inficiranih, kao i tacnom uzroku smrti svakog preminulog lica, Ministarstvo bi otklonilo svaku sumnju da se ovim podacima na bilo koji nacin prikriva realna slika stanja ili da se istima na bilo koji nacin manipulise.

-          Postavlja se pitanje zasto Ministarstvo i Radna grupa stanovnistvo nisu pozvali na jacanje individualnog imuniteta konvencionalnim i proverenim metodama, vec su takve mere, kao i inokulaciju vakcinom protiv obicnog gripa pausalno diskvalifikovali u obracanjima javnosti[18].

2.      O kvalitetu vakcine protiv gripa A H1N1.

-          Strukovna udruzenja i nezavisni strucnjaci, kod nas i u svetu, izrazili su otvorenu sumnju u kvalitet vakcine[19], usled njenog neadekvatnog testiranja, po skracenom postupku, u kom se ne postuje standardizovani rok monitoringa vakcinisanih lica od 210 dana, vec je ta procedura desetostruko skracena[20], bez ikakvog validnog objasnjenja. Primeri javnih istupa protiv vakcinacije od strane renomiranih svetskih strucnjaka, kao i pojave neposlusnosti i odbijanja vakcinacije od strane medicinskog osoblja[21] i gradjanstva svedoce o postojanju jasne svesti o prirodi vakcine. Predsednik Nemackog drustva za opstu i porodicnu medicinu, Mihael Koen dao je jasnu preporuku lekarima da ne vakcinisu stanovnistvo ovim vakcinama[22], pogotovu decu i trudnice, koji su nezeljenim dejstvima ove vakcine najvise ugrozeni.

-          Domaci instituti nisu imali priliku da atestiraju vakcine, vec je Ministarstvo ukazalo poverenje samo deklarativnim uveravanjima o kvalitetu vakcina[23], datim od stranih zdravstveno-istrazivackih institucija. Ovakav nacin valorizacije i kontrole kvaliteta medikamenta, kojim se ima tretirati bar polovina stanovnika Srbije nije vodjen javnim interesom. Istovremeno, zvanicnici SZO u Srbiji i svetu vrse pritisak na nacionalna ministarstva da se vakcine ne testiraju u nacionalnim institucijama[24]. Postavlja se logicno pitanje, zasto i ko je u Srbiji odlucio da se ovako testirana vakcina smatra bezbednom i na osnovu kojih kriterijuma?

-  Ne postoje cvrsti dokazi da je vakcina igde u svetu testirana na deci i trudnicama[25], dok iskustva vakcinisanih trudnica iz SAD i Kanade ukazuju na izuzetno visok rizik od pobacaja[26]. Zapazen je i povecan broj mrtvorodjene dece[27]. Institut %u201EBatut%u201C prenosi najnovije, izmenjene preporuke za imunizaciju savetodavnog Komiteta za imunizaciju SAD u kojima je jedina izmena nova preporuka %u2013 da vakcinu treba dati svoj deci uzrasta od 6 meseci do 18 godina[28]. Zasto je kod nas Ministarstvo upravo deklarisalo trudnice i decu mladju od cetiri godine kao prioritetnu grupu za vakcinaciju? Ni %u201ENovartis%u201C, ni Evropska agencija za lekove nisu pruzili nikakve dokaze o testovima ovih vakcina, na najmladjoj starosnoj grupi populacije[29]. Uprkos cinjenici da su vakcine fosetrija i pandermiks u regulativama EU i SAD klasifikovane u grupu bioloskih oruzja[30], Evropska agencija za lekove, koja je vecinski finansirana donacijama farmaceutskih kompanija, izdala je odobrenje za njihovu upotrebu. Uprkos nedostatku zakonski potrebne dokumentacije za uvoz medikamenata sa takvom namenom, Ministarstvo je objavilo da ce se vakcinisati najmladja populacija, u vrticima, skolama i fakultetima[31]. Pored toga, najavljena je i inokulacija pacijenata koji su pod hemoterapijom, u najslabijem stanju licnog zdravstvenog imuniteta. Zbog ovakvih najava, u javnosti se pojavila sumnja da ce se na ovaj nacin neispitana vakcina upravo testirati vakcinacijom najmladje generacije u Srbiji[32].

- Zvanicnici Ministarstva i Radne grupe gradjanstvu nisu pruzili nikakve dokaze o bezbednosti ove vakcine, zasnovane na ispitivanju standardizovanom procedurom, vec se pruzaju samo klimava deklarativna jemstva putem medijsko-propagandnih saopstenja. Istovremeno, nijedan zvanicnik Ministarstva i Radne grupe, koji je javnosti pruzao ovakva uveravanja, nije voljan da svojim potpisom potvrdi da je spreman da snosi krivicno-pravnu odgovornost za sve eventualne nezeljene posledice po zivote i zdravlje vakcinisanih lica. Ovakav stav zdravstvenih zvanicnika u Srbiji ne uliva nikakvo poverenje javnosti u kvalitet vakcine, kao ni u iskrenost i savesnost njegovih propagatora. Naprotiv, izaziva zestok otpor gradjanstva vakcinaciji.

3.      O nabavci vakcine od kompanije %u201ENovartis%u201C

- U uslovima pojave nekoliko afera u svetu vezanih za kvalitet vakcina, usled pojave teskih zdravstvenih komplikacija kod vakcinisanih lica, cesto i sa smrtnim ili posledicama u pogledu pojave steriliteta i autizma kod vakcinisanih lica[33], Ministarstvo je poverenje rezultatima atesta ukazalo stranim institucijama, bez zahtevanja cvrstih dokaza i postojanja potpune transparentnosti u donosenju atesta, kao i bez davanja uvida javnosti u celokupan proces kontrole kvaliteta vakcina, po standardnim domacim zakonskim propisima za kontrolu kvalitetu. Zasto je Ministar u ovakvim uslovima dao uveravanja da je jedan od sastojaka vakcine %u2013 timerozal bezopasan[34], iako postoji vise sudskih presuda koje ukazuju na direktnu vezu primene timerozala sa pojavom autizma kod njime tretiranih pacijenata? Zasto je Ministar dozvolio odlivanje 24 miliona evra iz budxeta Srbije na kupovinu vakcina koje nisu zvanicno i adekvatno atestirane u odgovarajucim ustanovama u nasoj zemlji[35]?

- Ukoliko se jave bilo kakve nezeljene posledice, ko ce snositi odgovornost? Ko ce krivicno odgovarati ukoliko se takve posledice jave i ko ce snositi teret eventualne odstete ostecenim licima? Ministar Milosavljevic i clanovi Radne grupe? %u201ENovartis%u201C? %u201EDelta Holding%u201C? Svetska zdravstvena organizacija? Ili gradjani Srbije, kroz poreze, ukoliko teret odsteta padne na drzavu Srbiju?

- Uprkos cinjenici da u svetu postoji nekoliko proizvodjaca vakcina protiv gripa A H1N1, iz Ministarstva su se, uz razlicita objasnjenja, cule izricite najave da ce biti nabavljene vakcine iskljucivo od kompanije ''Novartis''[36]. Nije jasno zasto su iz odabira ponudjaca iskljucene firme van EU? Koji zakonski propis je ekskluzivno pravo distribucije medikamenata dao kompanijama iz EU? Takodje, zvanicnici Ministarstva nisu dali odgovor na pitanje zasto se vakcine za srpsko trziste imaju nabaviti po neuporedivo visim cenama od onih koje figuriraju u ponudama %u201ENovartisa%u201C za druge drzave?

- Buduci da je kompanija ''Novartis%u201C, odmah nakon tendera za nabavku vakcina, preuzela 85% akcija kineske kompanije %u201EZidjeng Tanjan%u201C[37], koja je takodje ponudila svoju vakcinu protiv gripa A H1N1, postavlja se pitanje, da li cemo u Srbiji dobiti vakcine od kineskog proizvodjaca, koje se sada nalazi u vlasnistvu ''Novartisa'', a koje su nudjene po neuporedivo nizoj ceni od onih za koje se odlucilo Ministarstvo zdravlja?

- Takodje, u javnosti se ne moze cuti ni o aferi koja je potresla Sloveniju u kojoj je vec podignuta krivicna prijava protiv %u201ENovartisove%u201C cerke-firme, koja je trebala obezbediti vakcine za slovenacko trziste[38].

- Prilikom raspisivanja tendera za nabavku vakcina, tendersku dokumentaciju otkupila je samo jedna kompanija ''Jugohemija''[39] koja je u vlasnistvu ''Delta holding%u201C-a, a koju u Srbiji predstavlja %u201EJugohemija[40]'. Celokupan posao nabavke vakcina ostavice dobit kompaniji koja je u vlasnistvu Miroslava Miskovica. I pored ostrih reakcija javnosti, Republicki zavod za zdravstveno osiguranje nije ponistio dati tender i raspisao novi, kojim bi ukljucio ponudjace iz celog sveta, sa striktnom kontrolom kvaliteta vakcina, i analizama obavljenim po standardnoj proceduru.

Imajuci u vidu celokupan razvoj dogadjaja vezan za nabavku vakcina, domaca javnost iskazala je sumnju u transparentnost procesa nabavke. Ministar Milosavljevic te sumnje nije uspeo otkloniti pruzanjem transparentnog uvida u sve korake ovih procesa.

 

4.  O dostupnosti svih relevantih informacija od javnog znacaja nasem gradjanstvu

 - U programima vodecih domacih elektronskih medija nisu iznoseni podaci o broju zarazenih i preminulih usled obolevanja od sezonskog gripa. Takodje, ni o nacinu na koji se u nadleznim ustanovama utvrdjivala zarazenost pojedinaca gripom A H1N1. Ne objavljuju se ni podaci o broju zarazenih lica, koja su u medjuvremenu ozdravila.

- Zvanicnici Radne grupe su, jos tokom leta, najavljivali brojke od 1-2 miliona[41] obolelih za period jeseni 2009, dok je broj obolelih u novembru bio oko 300 lica. Vodeci mediji su prenosili ovakve neodgovorne izjave u vise navrata, izazivajuci nesigurnost u javnosti i uznemiravajuci gradjane. Sa kakvim ciljem je u medijima vodjena ovakva uredjivacka politika?

- Vodeci mediji nisu preneli podatke o aktuelnim aferama vezanim za testiranje i sertifikaciju vakcine u svetu, kao ni verodostojne podatke o nezeljenim zdravstvenim posledicama, koje su se kod vakcinisanih javile. Naprotiv, Ministar Milosavljevic vredja inteligenciju gledalaca izjavama kako se medju mogucim nezeljenim efektima vakcinacije kod pojedinaca (jednog u milion) moze javiti bol u vakcinisanoj ruci i da je stetnost vakcina zanemarljiva[42]. Zasto zvanicnici Ministarstva nisu u svojim mnogobrojnim izjavama i saopstenjima ukazali i na ove cinjenice, vec su pausalno i bez konkretnih dokaza davali deklarativna uveravanja o navodnoj potpunoj bezopasnosti vakcina? Tendencioznost javnog nastupa zvanicnika, kao i selektivnog izvestavanja vodecih medijskih kuca ogleda se i u odsustvu mediskog pokrica pitanja o drugim bolestima, koje odnose daleko vise zivota usled neadekvatne zdravstvene zastite gradjana.

- U informativnim programima vodecih medija Srbije nije zastupljen podatak o odbijanju vakcinacije od strane ogromne vecine stanovnistva u drugim zemljama, koji u pojedinim ide i do 80%[43]. Stavise, nikada nisu radjena ni objavljivana istrazivanja o tome koliki bi procenat gradjanstva Srbije odbio vakcinaciju.

Ovakva uredjivacka politika vodecih medija u zemlji, kao i jednostranost u medijskom istupanju zvanicnika Ministarstva pruzaju sumnju u tendencioznost informativne politike vodecih medija usled selektivnog izvestavanja o svim navedenim aspektima epidemije gripa A H1N1, pitanja vakcine i vakcinacije. Takodje, i cinjenicama neargumentovani stavovi koje zvanicnici iznose vezano za ova pitanja, navode na sumnju u objektivnost u izvestavanju, sa ciljem sirenja straha, nesigurnosti i panike medju gradjanima. Javna rasprava na kojoj bi bili izneti i medijski marginalizovani stavovi nezavisnih strucnjaka o ovim pitanjima otklonila bi sumnje u nepostojanje objektivnosti u informisanju javnosti.

Svi podaci i tvrdnje, ovde izlozene, su proverljive i javno dostupne na Internetu, ali ne i u informativnim programima vodecih medijskih kuca. Sve tvrdnje bile bi argumentovane u javnoj raspravi. Javna rasprava o svim navedenim pitanjima bila bi dokaz demokraticnosti drustva, transparentnosti rada, kao i nekorumpiranosti drzavnih ustanova. Svi navedeni razlozi doveli su do toga da se medju domacim stanovnistvom javio zestok otpor vakcinaciji, koji bi se mogao manifestovati kroz gradjansku neposlusnost. Ovom prilikom pozivamo Ministra zdravlja Srbije, kao i clanove Radne grupe za pracenje pandemije gripa A H1N1 da se aktivno ukljuce u javnu raspravu o svim navedenim pitanjima, sa svim zainteresovanim participentima za ovo pitanje od nacionalnog znacaja. Ucesce u javnoj raspravi u kojoj bi se pruzili cvrsti dokazi o ispravnosti svih koraka koje je Ministarstvo preduzelo, umesto plasiranja jednostranih saopstenja, pruzilo bi javnosti uveravanja da je zdravstvena politika Republike Srbije uskladjena sa standardima transparentnosti i da je u radu zdravstvenih ustanova lisena korupcije velikih razmera.

Ukoliko Ministarstvo i Radna grupa pre najavljenog pocetka vakcinacije ne otpocnu dijalog sa pripadnicima strukovnih udruzenja i zainteresovanih intelektualaca i grupa, koji su izrazili ostro i argumentovano protivljenje ovakvoj vakcinacionoj politici, u kom ce zdravstveni zvanicnici pruziti cvrste i neoborive dokaze vezane za sve navedene nejasnoce u pitanjima epidemije gripa A H1N1 i najavljene vakcinacije mi, potpisnici ovog otvorenog pisma, objavljujemo da cemo:

 

1.       Odbiti vakcinaciju,

2.       Kod domacih istraznih i pravosudnih organa pokrenuti sve pravne mere za utvrdjivanje krivicne odgovornosti lica iz nadleznih domacih ustanova i referentnih medjunarodnih organizacija, za koje postoji osnovana sumnja da su pokrenule, podsticale, ucestvovale ili izvrsile dela:

-          Ugrozavanja opste sigurnosti i izazivanja opste opasnosti,

-          Sirenja laznih vesti i uznemiravanja gradjana,

-          Krsenja zakona o javnim nabavkama,

-          Davanja i primanja mita,

-          Sakrivanja dokaza za navedena dela i ometanja rada istraznih organa.

3.       Pokrenuti mere pravne zastite svih lica koja nesavesnim delovanjem drzavnih sluzbenika budu ostecena i to:

-          Vakcinisanih lica kod kojih se jave nezeljene posledice po zdravlje.

-          Lekara, farmaceuta, medicinskog osoblja, novinara i prosvetnih radnika, kojima ce, usled javnog istupanja protiv ovakve vakcinacione politike, na bilo koji nacin biti ugrozeno pravo na rad.

4.       Pred medjunarodnim sudovima pokrenuti pravne mere zastite ljudskih prava pojedinaca, na bilo koji nacin ugrozenih, bilo kojim od navedenih procesa.

 

Vidovdan tim

Dragana Savic

Milan Babic

 

[1] http://www.flu-treatments.com/pandemic-definition.html

[2] http://svinjskigrip.in.rs/virus-h1n1-dominantan-virus-gripa-u-svetu/

[3] http://www.theflucase.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2078%3Aiowas-announcement-of-appearance-of-virulent-swine- flu-virus-s pells-trouble-ahead&catid=41%3Ahighlighted-news&Itemid=105&lang=en

[4] http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=141841

[5] http://articles.latimes.com/2009/apr/30/science/sci-swine-reality30

[6] http://www.palelive.com/novosti/region/5856-Progla %C5%A1ena-epidemija-novog-gripa.html

[7] http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14430

[8] http://www.dailymail.co.uk/news/article-1176743/ Donald-Rumsfelds-controversial-links-drug-company-Tamiflu.html

[9] http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/4661/Vakcina-opasnija-od-gripa

[10] http://www.emea.europa.eu/influenza/vaccines/focetria/focetria_pi.html

[11] http://naturalnews.com/z026503_pandemic_swine_flu_bioterrorism.html

[12] http://www.americanchronicle.com/articles/view/109836 http://naturalnews.com/z026503 _pandemic_swine_flu_bioterrorism.html

[13] http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14453

[14] http://www.parlament.gov.rs/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=173&t=Z#

[15] http://www.silobreaker.com/branswell-flu-dogma-being-rewritten-by- a-strange-virus-no-one-pegged-to-trigger-a-pandemic-5_2262717368356569088

[16] http://www.russiansentry.com/?area=postView&id=1862: //209.85.129.132/search?q=cache:y_J3nBs4pp4J:www.russiatoday.ru/Top_News/Press/eng/ Vedomosti.html Oleg Kiselev flu pharmaceuticals&cd=1&hl=sr&ct=clnk&client=operahttp

[17] http://www.batut.org.rs/web%20dokumenta/Nove%20smernice%20za %20sprovodjenje%20nadzora.pdf

[18] http://svinjskigrip.in.rs/vakcinacija-najbolja-odbrana-od-gripa/

[19] http://www.dverisrpske.com/tekst/1750081

[20] http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/zdravlje/grip/2009_11_10/vest_161573.jsp

[21] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=08&dd=19&nav_id=377011

[22] http://209.85.129.132/search?q=cache:lxGAIu -p7MIJ:dailynewsmn.wordpress.com/2009/11/11/6-72/ Dr. Mihael Koen german&cd=4&hl=sr&ct=clnk&client=opera

[23] http://www.b92.rs/zdravlje/ah1n1/vesti.php?nav_id=392724

[24] http://www.gasparic-pejzazi.com/VIJESTI%20SVINJSKA%20GRIPA.htm

[25] http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-16-11-2009/macka-u-dzaku

[26] http://canadiansforhealthfreedom.wordpress.com/2009/11/06/reports-of-h1n1-vaccine-causing-miscarriages-in-the-usa/

[27] http://miscarriage.about.com/od/miscarriagecauses/i/swine-flu-shots-h1n1-safety-in-pregnancy.htm

[28] http://www.batut.org.rs/activenews_view.asp?articleID=293

[29] http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/focetria/H-710-en1.pdf

[30] http://www.scribd.com/doc/20334402/EU-Approval-Granted-to-Untested- Bio-Weapons-for-Use-as-Swine-Flu-Vaccines

[31] http://www.b92.rs/info/komentari.php?nav_id=393248

[32] http://www.mtsmondo.com/lifestyle/vesti/text.php?vest=151795

[33] http://www.huffingtonpost.com/david-kirby/the-vaccineautism-court-_b_88558.html

[34] http://www.kurir-info.rs/node/64777/print

[35] http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=151917&datum=

[36] http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/86412/Vakcina sti%u017Ee 7. decembra! Pla%u0107amo je 2,39 milijardi dinara.html

[37] http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/6794/Novartis-donosi-kineske-vakcine

[38] http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/drustvo/drustvo/2009_10_06/vest_155293.jsp

[39] http://www.b92.rs/zdravlje/ah1n1/vesti.php?nav_id=392355

[40] http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-11-11-2009/koga-finansira- jugohemija

[41] http://svinjskigrip.in.rs/page/6/

[42] http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/86412/Vakcina sti%u017Ee 7. decembra! Pla%u0107amo je 2,39 milijardi dinara.html

[43] http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/4661/Vakcina-opasnija-od-gripa

Okolnosti koje su vezane za proglasenje pandemije gripa A H1N1 od strane Svetske zdravstvene organizacije, unele su sumnju u savesnost rada vrhovnih funkcionera te organizacije, jer je ista promenila raniju pravnu definiciju pandemije[1], ne bi li ispunila uslove za proglasenje pandemije uskladjivanjem pravnih normi sa faktickim stanjem broja obolelih u svetu. Istovremeno, pojava drugog virusa gripa A tipa u Ukrajini[2], ukazuje na mogucnost vestacki izazvane zaraze, laboratoriski kreiranim virusom, za sta takodje postoje dokazi dati na uvid svetskoj javnosti od strane brojnih eminentnih strucnjaka[3].

Suoceni sa novonastalom situacijom aktuelizacije epidemije gripa A H1N1, kao i razvojem dogadjaja vezanih za nabavku vakcina protiv istog, i svih mera koje Ministarstvo namerava pokrenuti u cilju imunizacije stanovnistva, u nadi da ce se otkloniti mnoge nejasnoce koje su u nasoj javnosti proizvele oprecne stavove o ovim pitanjima, pozivamo Ministarstvo zdravlja i relevantna radna tela da se ukljuce u

JAVNU RASPRAVU O VAKCINACIJI PROTIV GRIPA A H1N1

o svim relevantnim pitanjima, vezanim za epidemiju gripa A H1N1 i najavljenu masovnu vakcinaciju.

Ministarstvo zdravlja i drzavni zvanicnici, koji se ovim pitanjima bave tokom poslednjih sest meseci, u svojim saopstenjima nisu uspeli da daju odgovor na sledeca pitanja:

1.      O epidemiji gripa A H1N1.

-          Pitanja o nacinima sirenja epidemije kao i adekvatnosti mera koje je Ministarstvo preduzelo u cilju sprecavanja daljeg sirenja epidemije ostala su nerazjasnjena. Ministar tvrdi da ce njime biti zarazeni milioni nasih gradjana[4], dok cinjenice pokazuju neuporedivo manje dramaticnu situaciju[5]. Mere koje je Ministarstvo  preduzelo, u vidu proglasenja pandemije, imaju za cilj, po recima samog Ministra, da samo stvore pravni osnov za obaveznu vakcinaciju stanovnistva[6].

-          Vakcine protiv gripa A H1N1 pojavile su se u ponudi vodecih svetskih farmaceutskih kompanija i pre same pojave gripa A H1N1 (slucaj kompanije Bakster)[7]. Istovremeno, treba napomenuti i to da je jedan od suvlasnika kompanije koja proizvodi preparat Tamiflu upravo americki Sekretar odbrane, Donald Ramsfeld[8], sto ukazuje na interesnu povezanost politickih centara moci i vodecih farmaceutskih kompanija. Same kompanije koje proizvode ove vakcine priznale su da se medju sastojcima vakcine nalaze i supstance[9], koje mogu imati dejstvo stetno po zdravlje vakcinisanih[10]. Priroda komponenata vakcina, kao i njihovog stetnog dejstva po zdravlje vakcinisanih izazvala je ostre reakcije svetske javnosti, kao i pokretanje pravnih mera protiv SZO i UN, zbog dela bioterorizma i genocida, koje su pred americkim sudovima pokrenuli pojedinacni inspektori FBI[11] i nezavisni novinari[12]. Uprkos tome, americki sekretar za zdravstvo Ketlin Sibelijus oslobodila je proizvodjace vakcina pravne odgovornosti za sve nezeljene efekte koje upotreba vakcine moze izazvati[13]. Kod nas Ministarstvo zdravlja se javno nije izjasnilo o tome ko se ima smatrati pravno odgovornim za pojavu ovakvih nezeljenih efekata.

-          Clan 3. Zakona o zastiti stanovnistva[14] od zaraznih bolesti nalaze proglasenje epidemije samo ukoliko je porast broja obolelih od zaraznih bolesti veci od uobicajenog u odredjenoj populaciji i odredjenom vremenu. Imajuci u vidu to da broj obolelih od gripa A H1N1 nikada nije premasio broj obolelih od sezonskog gripa, postavlja se pitanje po kom i cijem zakonu je delovao Ministar zdravlja, kada je proglasio epidemiju?

-          U saopstenjima Ministarstva i Radne grupe nikada nisu preneta strucna misljenja eminentnih zdravstvenih zvanicnika o samom virusu A H1N1. Tako su ignorisani stavovi strucnjaka poput ruskog akademika i zamenika predsednika Odbora za zdravlje Drzavne dume Sergeja Kolesnjikova[15]  i Olega Kiseljova[16], sefa sanktpeterburskog Nacionalnog centra za grip pri SZO , koji su zakljucili da su razmere epidemije gripa A H1N1 medijski %u201Enaduvane%u201C i da realno ne postoje dokazi da je ovaj grip opasniji od sezonskog. Istakli su i to da ovakva situacija ide u korist samo farmaceutskim kartelima, koji proizvode vakcine.

-          Nejasno je zasto istovremeno nije proglasena epidemija tzv. sezonskog gripa kada se zna da je stopa smrtnosti od ''novog'' gripa niza od aktuelne stope smrtnosti kod tzv. sezonskog gripa. Takodje je nejasno zasto Ministarstvo nikada ranije nije primenjivalo identicni modus mera zastite protiv epidemije sezonskog gripa. Stice se utisak da u ranijim slucajevima nije postojala potreba masovne nabavke stranih neispitanih vakcina, iz budxeta drzave, u visemilionskim iznosima.

-          Informacije o istoriji bolesti preminulih, kao i merama zdravstvene zastite koje su u njihovom lecenju preduzete, nisu dostupne javnosti te se stvara utisak da se ovi podaci svesno sakrivaju cime se u najmanju ruku manipulise javnoscu. Kontrolu izvestaja lekarskih pregleda pacijenata na bolesti slicne gripu vrsi Institut %u201EBatut%u201C. Ti podaci nisu dostupni javnosti jer se nikada nije pruzila mogucnost uvida u sve izvestaje, nacin na koji su uzete anamneze pacijenata, niti je proveravana verodostojnost navoda iz izvestaja, radi stvaranja jasne slike o broju obolelih od obicnog i sezonskog gripa. U novim Smernicama za sprovodjenje nadzora nad epidemijom gripa[17], prenetim na sajt %u201EBatuta%u201C navodi se da nakon laboratorijskig utvrdjivanja broja od prvih 100 obolelih, sledeci smernice SZO, nije potrebno laboratorijsko testiranje uzoraka svakog suspektnog slucaja. Takodje, Smernice nalazu da izabrani lekari dostavljaju prijave verovatnih slucajeva novog virusa gripa A. Prijave pisu lekari, koji su unapred odredjeni, ali nije jasno po kojim kriterijumima? Sve to ukazuje na netransparentnost rada zdravstvenih ustanova i u javnosti stvara sumnju u postojanje korupcije u radu ovih organa.  Obelodanjivanjem podataka o medicinskom tretmanu inficiranih, kao i tacnom uzroku smrti svakog preminulog lica, Ministarstvo bi otklonilo svaku sumnju da se ovim podacima na bilo koji nacin prikriva realna slika stanja ili da se istima na bilo koji nacin manipulise.

-          Postavlja se pitanje zasto Ministarstvo i Radna grupa stanovnistvo nisu pozvali na jacanje individualnog imuniteta konvencionalnim i proverenim metodama, vec su takve mere, kao i inokulaciju vakcinom protiv obicnog gripa pausalno diskvalifikovali u obracanjima javnosti[18].

2.      O kvalitetu vakcine protiv gripa A H1N1.

-          Strukovna udruzenja i nezavisni strucnjaci, kod nas i u svetu, izrazili su otvorenu sumnju u kvalitet vakcine[19], usled njenog neadekvatnog testiranja, po skracenom postupku, u kom se ne postuje standardizovani rok monitoringa vakcinisanih lica od 210 dana, vec je ta procedura desetostruko skracena[20], bez ikakvog validnog objasnjenja. Primeri javnih istupa protiv vakcinacije od strane renomiranih svetskih strucnjaka, kao i pojave neposlusnosti i odbijanja vakcinacije od strane medicinskog osoblja[21] i gradjanstva svedoce o postojanju jasne svesti o prirodi vakcine. Predsednik Nemackog drustva za opstu i porodicnu medicinu, Mihael Koen dao je jasnu preporuku lekarima da ne vakcinisu stanovnistvo ovim vakcinama[22], pogotovu decu i trudnice, koji su nezeljenim dejstvima ove vakcine najvise ugrozeni.

-          Domaci instituti nisu imali priliku da atestiraju vakcine, vec je Ministarstvo ukazalo poverenje samo deklarativnim uveravanjima o kvalitetu vakcina[23], datim od stranih zdravstveno-istrazivackih institucija. Ovakav nacin valorizacije i kontrole kvaliteta medikamenta, kojim se ima tretirati bar polovina stanovnika Srbije nije vodjen javnim interesom. Istovremeno, zvanicnici SZO u Srbiji i svetu vrse pritisak na nacionalna ministarstva da se vakcine ne testiraju u nacionalnim institucijama[24]. Postavlja se logicno pitanje, zasto i ko je u Srbiji odlucio da se ovako testirana vakcina smatra bezbednom i na osnovu kojih kriterijuma?

-  Ne postoje cvrsti dokazi da je vakcina igde u svetu testirana na deci i trudnicama[25], dok iskustva vakcinisanih trudnica iz SAD i Kanade ukazuju na izuzetno visok rizik od pobacaja[26]. Zapazen je i povecan broj mrtvorodjene dece[27]. Institut %u201EBatut%u201C prenosi najnovije, izmenjene preporuke za imunizaciju savetodavnog Komiteta za imunizaciju SAD u kojima je jedina izmena nova preporuka %u2013 da vakcinu treba dati svoj deci uzrasta od 6 meseci do 18 godina[28]. Zasto je kod nas Ministarstvo upravo deklarisalo trudnice i decu mladju od cetiri godine kao prioritetnu grupu za vakcinaciju? Ni %u201ENovartis%u201C, ni Evropska agencija za lekove nisu pruzili nikakve dokaze o testovima ovih vakcina, na najmladjoj starosnoj grupi populacije[29]. Uprkos cinjenici da su vakcine fosetrija i pandermiks u regulativama EU i SAD klasifikovane u grupu bioloskih oruzja[30], Evropska agencija za lekove, koja je vecinski finansirana donacijama farmaceutskih kompanija, izdala je odobrenje za njihovu upotrebu. Uprkos nedostatku zakonski potrebne dokumentacije za uvoz medikamenata sa takvom namenom, Ministarstvo je objavilo da ce se vakcinisati najmladja populacija, u vrticima, skolama i fakultetima[31]. Pored toga, najavljena je i inokulacija pacijenata koji su pod hemoterapijom, u najslabijem stanju licnog zdravstvenog imuniteta. Zbog ovakvih najava, u javnosti se pojavila sumnja da ce se na ovaj nacin neispitana vakcina upravo testirati vakcinacijom najmladje generacije u Srbiji[32].

- Zvanicnici Ministarstva i Radne grupe gradjanstvu nisu pruzili nikakve dokaze o bezbednosti ove vakcine, zasnovane na ispitivanju standardizovanom procedurom, vec se pruzaju samo klimava deklarativna jemstva putem medijsko-propagandnih saopstenja. Istovremeno, nijedan zvanicnik Ministarstva i Radne grupe, koji je javnosti pruzao ovakva uveravanja, nije voljan da svojim potpisom potvrdi da je spreman da snosi krivicno-pravnu odgovornost za sve eventualne nezeljene posledice po zivote i zdravlje vakcinisanih lica. Ovakav stav zdravstvenih zvanicnika u Srbiji ne uliva nikakvo poverenje javnosti u kvalitet vakcine, kao ni u iskrenost i savesnost njegovih propagatora. Naprotiv, izaziva zestok otpor gradjanstva vakcinaciji.

3.      O nabavci vakcine od kompanije %u201ENovartis%u201C

- U uslovima pojave nekoliko afera u svetu vezanih za kvalitet vakcina, usled pojave teskih zdravstvenih komplikacija kod vakcinisanih lica, cesto i sa smrtnim ili posledicama u pogledu pojave steriliteta i autizma kod vakcinisanih lica[33], Ministarstvo je poverenje rezultatima atesta ukazalo stranim institucijama, bez zahtevanja cvrstih dokaza i postojanja potpune transparentnosti u donosenju atesta, kao i bez davanja uvida javnosti u celokupan proces kontrole kvaliteta vakcina, po standardnim domacim zakonskim propisima za kontrolu kvalitetu. Zasto je Ministar u ovakvim uslovima dao uveravanja da je jedan od sastojaka vakcine %u2013 timerozal bezopasan[34], iako postoji vise sudskih presuda koje ukazuju na direktnu vezu primene timerozala sa pojavom autizma kod njime tretiranih pacijenata? Zasto je Ministar dozvolio odlivanje 24 miliona evra iz budxeta Srbije na kupovinu vakcina koje nisu zvanicno i adekvatno atestirane u odgovarajucim ustanovama u nasoj zemlji[35]?

- Ukoliko se jave bilo kakve nezeljene posledice, ko ce snositi odgovornost? Ko ce krivicno odgovarati ukoliko se takve posledice jave i ko ce snositi teret eventualne odstete ostecenim licima? Ministar Milosavljevic i clanovi Radne grupe? %u201ENovartis%u201C? %u201EDelta Holding%u201C? Svetska zdravstvena organizacija? Ili gradjani Srbije, kroz poreze, ukoliko teret odsteta padne na drzavu Srbiju?

- Uprkos cinjenici da u svetu postoji nekoliko proizvodjaca vakcina protiv gripa A H1N1, iz Ministarstva su se, uz razlicita objasnjenja, cule izricite najave da ce biti nabavljene vakcine iskljucivo od kompanije ''Novartis''[36]. Nije jasno zasto su iz odabira ponudjaca iskljucene firme van EU? Koji zakonski propis je ekskluzivno pravo distribucije medikamenata dao kompanijama iz EU? Takodje, zvanicnici Ministarstva nisu dali odgovor na pitanje zasto se vakcine za srpsko trziste imaju nabaviti po neuporedivo visim cenama od onih koje figuriraju u ponudama %u201ENovartisa%u201C za druge drzave?

- Buduci da je kompanija ''Novartis%u201C, odmah nakon tendera za nabavku vakcina, preuzela 85% akcija kineske kompanije %u201EZidjeng Tanjan%u201C[37], koja je takodje ponudila svoju vakcinu protiv gripa A H1N1, postavlja se pitanje, da li cemo u Srbiji dobiti vakcine od kineskog proizvodjaca, koje se sada nalazi u vlasnistvu ''Novartisa'', a koje su nudjene po neuporedivo nizoj ceni od onih za koje se odlucilo Ministarstvo zdravlja?

- Takodje, u javnosti se ne moze cuti ni o aferi koja je potresla Sloveniju u kojoj je vec podignuta krivicna prijava protiv %u201ENovartisove%u201C cerke-firme, koja je trebala obezbediti vakcine za slovenacko trziste[38].

- Prilikom raspisivanja tendera za nabavku vakcina, tendersku dokumentaciju otkupila je samo jedna kompanija ''Jugohemija''[39] koja je u vlasnistvu ''Delta holding%u201C-a, a koju u Srbiji predstavlja %u201EJugohemija[40]'. Celokupan posao nabavke vakcina ostavice dobit kompaniji koja je u vlasnistvu Miroslava Miskovica. I pored ostrih reakcija javnosti, Republicki zavod za zdravstveno osiguranje nije ponistio dati tender i raspisao novi, kojim bi ukljucio ponudjace iz celog sveta, sa striktnom kontrolom kvaliteta vakcina, i analizama obavljenim po standardnoj proceduru.

Imajuci u vidu celokupan razvoj dogadjaja vezan za nabavku vakcina, domaca javnost iskazala je sumnju u transparentnost procesa nabavke. Ministar Milosavljevic te sumnje nije uspeo otkloniti pruzanjem transparentnog uvida u sve korake ovih procesa.

 

4.  O dostupnosti svih relevantih informacija od javnog znacaja nasem gradjanstvu

 - U programima vodecih domacih elektronskih medija nisu iznoseni podaci o broju zarazenih i preminulih usled obolevanja od sezonskog gripa. Takodje, ni o nacinu na koji se u nadleznim ustanovama utvrdjivala zarazenost pojedinaca gripom A H1N1. Ne objavljuju se ni podaci o broju zarazenih lica, koja su u medjuvremenu ozdravila.

- Zvanicnici Radne grupe su, jos tokom leta, najavljivali brojke od 1-2 miliona[41] obolelih za period jeseni 2009, dok je broj obolelih u novembru bio oko 300 lica. Vodeci mediji su prenosili ovakve neodgovorne izjave u vise navrata, izazivajuci nesigurnost u javnosti i uznemiravajuci gradjane. Sa kakvim ciljem je u medijima vodjena ovakva uredjivacka politika?

- Vodeci mediji nisu preneli podatke o aktuelnim aferama vezanim za testiranje i sertifikaciju vakcine u svetu, kao ni verodostojne podatke o nezeljenim zdravstvenim posledicama, koje su se kod vakcinisanih javile. Naprotiv, Ministar Milosavljevic vredja inteligenciju gledalaca izjavama kako se medju mogucim nezeljenim efektima vakcinacije kod pojedinaca (jednog u milion) moze javiti bol u vakcinisanoj ruci i da je stetnost vakcina zanemarljiva[42]. Zasto zvanicnici Ministarstva nisu u svojim mnogobrojnim izjavama i saopstenjima ukazali i na ove cinjenice, vec su pausalno i bez konkretnih dokaza davali deklarativna uveravanja o navodnoj potpunoj bezopasnosti vakcina? Tendencioznost javnog nastupa zvanicnika, kao i selektivnog izvestavanja vodecih medijskih kuca ogleda se i u odsustvu mediskog pokrica pitanja o drugim bolestima, koje odnose daleko vise zivota usled neadekvatne zdravstvene zastite gradjana.

- U informativnim programima vodecih medija Srbije nije zastupljen podatak o odbijanju vakcinacije od strane ogromne vecine stanovnistva u drugim zemljama, koji u pojedinim ide i do 80%[43]. Stavise, nikada nisu radjena ni objavljivana istrazivanja o tome koliki bi procenat gradjanstva Srbije odbio vakcinaciju.

Ovakva uredjivacka politika vodecih medija u zemlji, kao i jednostranost u medijskom istupanju zvanicnika Ministarstva pruzaju sumnju u tendencioznost informativne politike vodecih medija usled selektivnog izvestavanja o svim navedenim aspektima epidemije gripa A H1N1, pitanja vakcine i vakcinacije. Takodje, i cinjenicama neargumentovani stavovi koje zvanicnici iznose vezano za ova pitanja, navode na sumnju u objektivnost u izvestavanju, sa ciljem sirenja straha, nesigurnosti i panike medju gradjanima. Javna rasprava na kojoj bi bili izneti i medijski marginalizovani stavovi nezavisnih strucnjaka o ovim pitanjima otklonila bi sumnje u nepostojanje objektivnosti u informisanju javnosti.

Svi podaci i tvrdnje, ovde izlozene, su proverljive i javno dostupne na Internetu, ali ne i u informativnim programima vodecih medijskih kuca. Sve tvrdnje bile bi argumentovane u javnoj raspravi. Javna rasprava o svim navedenim pitanjima bila bi dokaz demokraticnosti drustva, transparentnosti rada, kao i nekorumpiranosti drzavnih ustanova. Svi navedeni razlozi doveli su do toga da se medju domacim stanovnistvom javio zestok otpor vakcinaciji, koji bi se mogao manifestovati kroz gradjansku neposlusnost. Ovom prilikom pozivamo Ministra zdravlja Srbije, kao i clanove Radne grupe za pracenje pandemije gripa A H1N1 da se aktivno ukljuce u javnu raspravu o svim navedenim pitanjima, sa svim zainteresovanim participentima za ovo pitanje od nacionalnog znacaja. Ucesce u javnoj raspravi u kojoj bi se pruzili cvrsti dokazi o ispravnosti svih koraka koje je Ministarstvo preduzelo, umesto plasiranja jednostranih saopstenja, pruzilo bi javnosti uveravanja da je zdravstvena politika Republike Srbije uskladjena sa standardima transparentnosti i da je u radu zdravstvenih ustanova lisena korupcije velikih razmera.

Ukoliko Ministarstvo i Radna grupa pre najavljenog pocetka vakcinacije ne otpocnu dijalog sa pripadnicima strukovnih udruzenja i zainteresovanih intelektualaca i grupa, koji su izrazili ostro i argumentovano protivljenje ovakvoj vakcinacionoj politici, u kom ce zdravstveni zvanicnici pruziti cvrste i neoborive dokaze vezane za sve navedene nejasnoce u pitanjima epidemije gripa A H1N1 i najavljene vakcinacije mi, potpisnici ovog otvorenog pisma, objavljujemo da cemo:

 

1.       Odbiti vakcinaciju,

2.       Kod domacih istraznih i pravosudnih organa pokrenuti sve pravne mere za utvrdjivanje krivicne odgovornosti lica iz nadleznih domacih ustanova i referentnih medjunarodnih organizacija, za koje postoji osnovana sumnja da su pokrenule, podsticale, ucestvovale ili izvrsile dela:

-          Ugrozavanja opste sigurnosti i izazivanja opste opasnosti,

-          Sirenja laznih vesti i uznemiravanja gradjana,

-          Krsenja zakona o javnim nabavkama,

-          Davanja i primanja mita,

-          Sakrivanja dokaza za navedena dela i ometanja rada istraznih organa.

3.       Pokrenuti mere pravne zastite svih lica koja nesavesnim delovanjem drzavnih sluzbenika budu ostecena i to:

-          Vakcinisanih lica kod kojih se jave nezeljene posledice po zdravlje.

-          Lekara, farmaceuta, medicinskog osoblja, novinara i prosvetnih radnika, kojima ce, usled javnog istupanja protiv ovakve vakcinacione politike, na bilo koji nacin biti ugrozeno pravo na rad.

4.       Pred medjunarodnim sudovima pokrenuti pravne mere zastite ljudskih prava pojedinaca, na bilo koji nacin ugrozenih, bilo kojim od navedenih procesa.

 

Vidovdan tim

Dragana Savic

Milan Babic

 

[1] http://www.flu-treatments.com/pandemic-definition.html

[2] http://svinjskigrip.in.rs/virus-h1n1-dominantan-virus-gripa-u-svetu/

[3] http://www.theflucase.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2078%3Aiowas-announcement-of-appearance-of-virulent-swine- flu-virus-s pells-trouble-ahead&catid=41%3Ahighlighted-news&Itemid=105&lang=en

[4] http://www.mtsmondo.com/news/world/text.php?vest=141841

[5] http://articles.latimes.com/2009/apr/30/science/sci-swine-reality30

[6] http://www.palelive.com/novosti/region/5856-Progla %C5%A1ena-epidemija-novog-gripa.html

[7] http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14430

[8] http://www.dailymail.co.uk/news/article-1176743/ Donald-Rumsfelds-controversial-links-drug-company-Tamiflu.html

[9] http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/4661/Vakcina-opasnija-od-gripa

[10] http://www.emea.europa.eu/influenza/vaccines/focetria/focetria_pi.html

[11] http://naturalnews.com/z026503_pandemic_swine_flu_bioterrorism.html

[12] http://www.americanchronicle.com/articles/view/109836 http://naturalnews.com/z026503 _pandemic_swine_flu_bioterrorism.html

[13] http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14453

[14] http://www.parlament.gov.rs/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=173&t=Z#

[15] http://www.silobreaker.com/branswell-flu-dogma-being-rewritten-by- a-strange-virus-no-one-pegged-to-trigger-a-pandemic-5_2262717368356569088

[16] http://www.russiansentry.com/?area=postView&id=1862: //209.85.129.132/search?q=cache:y_J3nBs4pp4J:www.russiatoday.ru/Top_News/Press/eng/ Vedomosti.html Oleg Kiselev flu pharmaceuticals&cd=1&hl=sr&ct=clnk&client=operahttp

[17] http://www.batut.org.rs/web%20dokumenta/Nove%20smernice%20za %20sprovodjenje%20nadzora.pdf

[18] http://svinjskigrip.in.rs/vakcinacija-najbolja-odbrana-od-gripa/

[19] http://www.dverisrpske.com/tekst/1750081

[20] http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/zdravlje/grip/2009_11_10/vest_161573.jsp

[21] http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=08&dd=19&nav_id=377011

[22] http://209.85.129.132/search?q=cache:lxGAIu -p7MIJ:dailynewsmn.wordpress.com/2009/11/11/6-72/ Dr. Mihael Koen german&cd=4&hl=sr&ct=clnk&client=opera

[23] http://www.b92.rs/zdravlje/ah1n1/vesti.php?nav_id=392724

[24] http://www.gasparic-pejzazi.com/VIJESTI%20SVINJSKA%20GRIPA.htm

[25] http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-16-11-2009/macka-u-dzaku

[26] http://canadiansforhealthfreedom.wordpress.com/2009/11/06/reports-of-h1n1-vaccine-causing-miscarriages-in-the-usa/

[27] http://miscarriage.about.com/od/miscarriagecauses/i/swine-flu-shots-h1n1-safety-in-pregnancy.htm

[28] http://www.batut.org.rs/activenews_view.asp?articleID=293

[29] http://www.emea.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/focetria/H-710-en1.pdf

[30] http://www.scribd.com/doc/20334402/EU-Approval-Granted-to-Untested- Bio-Weapons-for-Use-as-Swine-Flu-Vaccines

[31] http://www.b92.rs/info/komentari.php?nav_id=393248

[32] http://www.mtsmondo.com/lifestyle/vesti/text.php?vest=151795

[33] http://www.huffingtonpost.com/david-kirby/the-vaccineautism-court-_b_88558.html

[34] http://www.kurir-info.rs/node/64777/print

[35] http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=151917&datum=

[36] http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/86412/Vakcina sti%u017Ee 7. decembra! Pla%u0107amo je 2,39 milijardi dinara.html

[37] http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/6794/Novartis-donosi-kineske-vakcine

[38] http://www.rtv.rs/sr_ci/vesti/drustvo/drustvo/2009_10_06/vest_155293.jsp

[39] http://www.b92.rs/zdravlje/ah1n1/vesti.php?nav_id=392355

[40] http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-11-11-2009/koga-finansira- jugohemija

[41] http://svinjskigrip.in.rs/page/6/

[42] http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/86412/Vakcina sti%u017Ee 7. decembra! Pla%u0107amo je 2,39 milijardi dinara.html

[43] http://www.vesti-online.com/Vesti/Tema-dana/4661/Vakcina-opasnija-od-gripa

Sign Petition
Sign Petition
You have JavaScript disabled. Without it, our site might not function properly.

Privacy Policy

By signing, you accept Care2's Terms of Service.
You can unsub at any time here.

Having problems signing this? Let us know.