STOP animal abuse!!! Police violated poor Tommy.

Weerloze hond Tommy werd 'onnodig heftig mishandeld door agenten'
VIDEOARNHEM/DUIVEN - Agenten hebben begin februari tijdens een politieactie in Duiven 'onnodig, herhaaldelijk heftig geweld' toegepast op een hond. Het meermalen taseren van hond Tommy, aangelijnd aan een boom, met een stroomstootwapen had dodelijk kunnen zijn. De staffordshire terriër heeft ernstig geleden. Dat schrijven drie deskundigen van de Stichting Forensisch Dierenonderzoek in Bergen in een rapport over de zogenoemde 'zaak-Tommy'.

De experts, onder wie patholoog-anatoom Frank van de Goot, hebben uit eigen beweging het geruchtmakende incident dat op videobeelden staat onderzocht. Klacht bij de korpsleiding
De Arnhemse advocaat Machteld Roethof heeft inmiddels het forensisch rapport naar de top van de Nationale Politie gestuurd. Ze is blij met de onafhankelijke rapportage. Namens de eigenaren van de hond heeft ze een klacht ingediend bij de korpsleiding en het Openbaar Ministerie.

Tommy is 6 keer getaserd. Hij mist zijn rechteroog. Hij heeft, aldus de experts, schade aan zijn onderbuik, zijn kop en in zijn bek. Liefst 7 tanden waren afgebroken en 1 haaktand ontbrak volledig. De schade kan volgens de deskundigen ontstaan zijn door schoppen en/of slaan met een voorwerp. Paniek
Taseren zal volgens de forensische experts 'bij een hond (die bevelen niet kan opvolgen) tot totale paniek leiden'. 'Het dier zal, naar verwachting ten koste van alles, proberen uit de situatie weg te komen", aldus het rapport.

Omstanders interpreteren dit mogelijk als extreme agressie, schrijven de onderzoekers. Volgens hen was de hond louter in paniek. Het dier zat vastgelijnd aan een boom.

Daarmee zou hij geen direct gevaar opleveren voor de agenten. 'Het inzetten van een hondengeleider met vangstok zou in deze zaak zonder meer voldoende zijn geweest', stelt het rapport. Niet agressief
Machteld Roethof blijft met de vraag zitten, waarom een of meer agenten tijdens de politieactie (aanhouding van een verdachte) 'hun focus hebben gelegd op een weerloze hond'.

,,Zonder aanleiding is fors geweld op een aangelijnde hond toegepast. Hoezo dan? Tommy was niet agressief en volgde alle bevelen op", aldus de advocaat.

De politie is een intern onderzoek gestart. Dat zit in een 'afrondende fase'. De politie zegt daarom nog niet te kunnen reageren. Over de zaak Tommy zijn Kamervragen gesteld.

Sign Petition
Sign Petition
You have JavaScript disabled. Without it, our site might not function properly.

Privacy Policy

By signing, you accept Care2's Terms of Service.
You can unsub at any time here.

Having problems signing this? Let us know.