Herover het natuurreservaat Grootbroek op het verkeer nu!

Beeld je een smalle landelijke weg in; de snelheid beperkt tot 30 km/u, slalommend naast een beekje, zonder stoep of fietspad maar heerlijk omgeven door weiden met schaapjes en ezels aan weerszijden van de weg, leidend naar een prachtig natuurreservaat met talloze diersoorten waaronder de recentelijk terug-van-heel-lang-weggeweest bever, ijvogels, visarenden en soms zelfs een zeearend. Een ideale locatie voor een rustige wandeling met de kinderen, een fietstochtje met vrienden of om gewoon even op adem komen.

Helaas, terug naar de realiteit…

Auto’s en vrachtwagens (die overigens niet toegelaten zijn daar) denderen dag en nacht tegen hoge snelheid door de straat. Huizen die trillen en kraken bij al dat verkeer, buurtbewoners die de straat niet meer op durven uit angst om aangereden te worden, of nog erger, hun kind. En de reden? Zodat de bestuurders 5 minuten kunnen uitsparen van hun traject. Door hun fixatie op een paar minuten tijdswinst wordt een gemoedelijke dorpsstraat herschapen tot een veredelde steenweg.

Om even een volledig beeld te schetsen:

  • Het natuurreservaat ligt tussen de dorpen van Sint-Agatha-Rode en Sint-Joris-Weert en is vanuit beide dorpen makkelijk bereikbaar te voet / met de fiets, evenwel langs de gewraakte weg.

     

  • De straat aan Sint-Joris-Weert’s kant is niet breed genoeg om 2 auto’s naast elkaar te laten rijden waardoor er continu op de stoep gereden wordt. Hier loopt de weg slalommend langs het beekje om uiteindelijk aan het reservaat uit te komen waar er onbegrijpelijk tegen 70 per uur mag doorgeraasd worden.

     

  • Aan de kant van Sint-Agatha-Rode is de straat net breed genoeg waardoor er daar lustig wordt doorgereden. Hier is er een kleine wegversmalling voorzien maar dit is helemaal niet voldoende om het vele sluipverkeer tegen te houden.

     

  • Wanneer men in het reservaat staat en geniet van al het prachts, hoor je op de achtergrond continu het geraas van de auto’s, vergelijkbaar met een drukke steenweg. Als je als voetganger / fietser het waagt om niet meteen aan de kant (lees in de berm) te springen, kan je steevast rekenen op boze blikken om je duidelijk te maken dat je in de weg staat.

Al jaren wordt er gezegd dat er iets aan de straat gedaan zal / moet worden, maar zoals zo vaak blijft het voorlopig slechts bij woorden. Zoals zo vaak zal het wachten zijn tot er een dodelijk ongeluk gebeurd, waarbij iedereen schande spreekt, waarvan iedereen het al lang voorspelde maar waartegen niemand actie ondernam en waarbij iedereen alleen maar kan hopen dat het niet een dierbare van hén is dat het slachtoffer zal zijn…

Via deze weg hoop ik alsnog iets te bereiken; om de weinige stukjes natuur die Vlaanderen rijk is terug te heroveren op koning auto; om de tragedie voor te zijn wanneer er iemand wordt aan- of doodgereden; om zonder zorgen de straat op te kunnen en niet telkens over de schouder te moeten kijken of er niet weer een snelheidsduivel komt aangezoefd.

Het doel?

Samen ervoor zorgen dat er daadwerkelijk iets veranderd. Ik verwacht niet dat gemotoriseerd verkeer helemaal geband wordt uit onze straat, alleen dat het efficiënt ontmoedigt wordt om deze sluipweg te gebruiken.

Enkele interessante links:

http://www.ipo-online.be/SiteCollectionDocuments/Themas/Lopende/Sluipverkeer/voorbeeldenboek_finale%20downloadversie.pdf

http://www.toerismevlaamsbrabant.be/bezoeken/bezienswaardigheden/natuurreservaat-grootbroek/index.jsp

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151104_01954836

http://www.natuurstudiegroepdijleland.be/sint-agatha-rode-grootbroek/

Sign Petition
Sign Petition
You have JavaScript disabled. Without it, our site might not function properly.

Privacy Policy

By signing, you accept Care2's Terms of Service.
You can unsub at any time here.

Having problems signing this? Let us know.