Teken de wolf terug in beeld

De terugkeer van de wolf in 2019 in Nederland is goed nieuws voor de natuur. Ervaring in andere landen laat zien dat het heel goed mogelijk is om samen te leven wanneer we de juiste preventie maatregelen nemen.

IFAW vindt dat dit nog te weinig gebeurt en roept de provincies op nu aan de slag te gaan om incidenten te voorkomen en niet te wachten tot meer wolven zich vestigen.

Schapenhouders kunnen ruimhartig ondersteund worden bij het beschermen van hun schapen tegen mogelijke aanvallen door wolven. Jouw handtekening helpt ons om dit gesprek met de overheid aan te gaan om zowel de wolf als schapen te beschermen.

Aan alle provincies,

Met de vestiging van een roedel op de Veluwe keert in 2019 de wolf definitief terug naar Nederland. Dit is een succes van Europees en Nederlands natuurbeleid dat bijdraagt aan het noodzakelijke herstel van de biodiversiteit. Roofdieren zijn heel belangrijk voor gezonde ecosystemen.

Ervaring in diverse Europese landen en talrijke wetenschappelijke onderzoeken en projecten laten zien dat het voorkómen van conflicten de beste manier is om samenleven tussen mensen en roofdieren zoals de wolf mogelijk te maken. Dit creëert positieve ervaringen en tolerantie en voorkomt hoge kosten en maatschappelijke tegenstellingen.

IFAW en ondergetekenden roepen de Nederlandse autoriteiten op om meer in te zetten op proactief beleid en in ieder geval de volgende maatregelen te nemen:

1. Versneld invoeren van pilots in alle oostelijke en zuidelijke provincies in Nederland om preventieve maatregelen ter bescherming van schapen in te voeren ook voordat een wolf zich lokaal vestigt.

2. Ruimhartig, het liefst 100%, vergoeden van adequate beschermingsmaatregelen door schapenhouders in heel Nederland, of op zijn minst in alle oostelijke en zuidelijke provincies.

3. Dialoog en samenwerking actief stimuleren, faciliteren en financieel mogelijk maken, waaronder uitwisseling en samenwerking met andere Europese landen.

4. Actief inzetten op brede publieksvoorlichting over de terugkeer van de wolf en hoe mensen het beste kunnen handelen bij een ontmoeting met een wolf.

5. Onderzoek mogelijk maken en initiëren om kennis te vergroten en innovatie te stimuleren, onder meer voor efficiënte bescherming van schapen.

6. Richtlijnen opstellen en mensen adequaat trainen voor het nemen van maatregelen bij wolven met problematisch gedrag.

7. Richtlijnen en mogelijke certificering opstellen voor de inzet van kuddebewakingshonden uit de meest geschikte werklijnen en het verplicht maken van deskundige training en begeleiding van honden en hun eigenaren.
Sign Petition
Sign Petition
You have JavaScript disabled. Without it, our site might not function properly.

Privacy Policy

By signing, you accept Care2's Terms of Service.
You can unsub at any time here.

Having problems signing this? Let us know.