Λέμε ΟΧΙ στην εγκατάσταση φάρμας γουνοφόρων στα Κορέστεια Καστοριάς

  Σκοπός της συλλογής υπογραφών είναι να δυναμώσει η φωνή των συμπολιτών μας και να δημιουργηθεί ένα δυνατό μέτωπο με όσους είναι ενάντια στην επικείμενη λειτουργία τεσσάρων επιχειρήσεων εκτροφής γουνοφόρων ζώων στην κτηματική περιοχή του τοπικού διαμερίσματος Κρανιώνας, της περιοχής των Κορεστείων του νομού Καστοριάς. Οι επιχειρήσεις έχουν πάρει άδεια λειτουργίας, παρακάμπτοντας περιβαλλοντικούς όρους και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Συγκεκριμένα:
  Προβλέπεται η ταυτόχρονη λειτουργία τεσσάρων επιχειρήσεων στον ίδιο χώρο. Οι δύο μονάδες είναι δυναμικότητας 2.000 ενηλίκων ζώων και οι άλλες δύο 4.950 (2.000 + 2.000 + 4.950 + 4.950 = 13.900). Δηλαδή 13.900 ενήλικα γουνοφόρα ζώα θα εκτρέφονται και θα αναπαράγονται στην ίδια περιοχή.
  Αν η άδεια ζητούνταν από μια μονάδα εκτροφής με την ίδια δυναμικότητα (13.900 ενηλίκων ζώων) θα απαιτούνταν περιβαλλοντική μελέτη.
  Με την κατάτμηση οι επενδυτές αποφεύγουν τη διεξαγωγή περιβαλλοντικής μελέτης παρακάμπτοντας έτσι τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονται για επιχειρήσεις ανάλογου μεγέθους.
  Στην περίπτωση που η μονάδα εκτροφής εμφανιζόταν ως μια θα εξετάζονταν ως προς την αδειδότησή της με διαφορετικά, αυστηρότερα κριτήρια. Ένα εξ αυτών προβλέπει ως ελάχιστη απόσταση από οικισμό τα 800 μέτρα. Προφανώς οι επενδυτές αγνόησαν παντελώς τους 400 κατοίκους του Νέου Οικισμού Γάβρου. Σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν πως η κατάτμηση της επένδυσης έγινε για οικονομικούς λόγους.
  Είναι λοιπόν νόμιμο. Ή μήπως νομότυπο; Είναι ηθικό; Είναι ασφαλές για την δημόσια υγεία;
  Η τοποθεσία που επιλέχθηκε βρίσκεται πολύ κοντά (περίπου 450 μέτρα) σε κατοικίες του Νέου Οικισμού. Η δυσοσμία από τη λειτουργία ανάλογων επιχειρήσεων είναι έντονη σε ακτίνα εκατοντάδων και μερικές φορές χιλιάδων μέτρων.
  Υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο μόλυνσης των παρακείμενων ποταμών. Ο Λαδοπόταμος (παραπόταμος του Αλιάκμωνα) συναντάται με τις πηγές της Κορομηλιάς από όπου υδροδοτείται η πόλη της Καστοριάς και αρκετοί ακόμη οικισμοί του νομού.
  Η ευρύτερη περιοχή των Κορεστείων είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αμόλυντη από επιχειρηματικές δραστηριότητες τέτοιου μεγέθους. Επιπλέον είναι η μοναδική περιοχή πανελλαδικά που διαθέτει αμιγείς πλινθόκτιστους οικισμούς (ιστορικός οικισμός Κρανιώνα). Έχει αποτελέσει σκηνικό για πολλές γνωστές κινηματογραφικές ταινίες και προσφέρεται για την ανάπτυξη αγροτοτουριστικών επιχειρήσεων.
  Εμείς, οι κάτοικοι των Κορεστείων εδώ και δεκαετίες έχουμε κάνει την επιλογή να ζούμε στον τόπο μας, με τις όποιες δυσκολίες και στερήσεις προκειμένου να διασφαλίσουμε την ιστορική, πολιτισμική και περιβαλλοντική ταυτότητά του. Ζητούμε αειφόρο ανάπτυξη και όχι βίαιες παρεμβάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και την συναίνεση των κατοίκων.
  Ζητούμε τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων σας στα δίκαια αιτήματα μας.
  Sign Petition
  Sign Petition
  You have JavaScript disabled. Without it, our site might not function properly.

  Privacy Policy

  By signing, you accept Care2's Terms of Service.
  You can unsub at any time here.

  Having problems signing this? Let us know.